2014 m. birželio 26 d., ketvirtadienis

Įdomūs faktai apie Adolfą Hitlerį ir ne tik

Devynioliktojo amžiaus pabaigoje Europoje gimė žmogus, kardinaliai pakeitęs ne tik senąjį žemyną, bet ir palikęs neišdildomą pėdsaką tolimesnėje žmonijos istorijoje. Galingas Europos valdovas, sugebėjęs užkariauti didžiules Europos teritorijas, įvairiausiuose istorijos šaltiniuose vadinamas karo strategijos ir taktikos genijumi, įkvepiančiu dvasiniu lyderiu, politikos gigantu, nenugalimu užkariautoju, taip pat ir negailestingu žudiku. 
Šis žmogus - Adolfas Hitleris. Jis, būdamas austras, tapo tokiu Vokietijos valdovu, kokiu dar niekada nebuvo tapęs joks vokietis. Vokiečių rašytojas ir kritikas, Nobelio literatūros premijos laureatas Tomas Manas buvo teisus sakydamas, kad "šis vaikinas - tikra katastrofa ir nėra jokių priežasčių nesidomėti jo charakteriu ir likimu". 
Iš Petro Stankero knygos "Pralaimėta Adolfo Hitlerio kova" įvado.

Ar žinojote, kad...
... J. N. Hiutleris (Adolfo senelis) sūnaus neturėjo, tačiau 1876 metais, jis ištaisė šią klaidą, oficialiai įsisūnijęs Aloizą Hitlerio pavarde. A. Hitleris, puikiai žinodamas savo kilmę, buvo dėkingas tėvui, kad tas pasikeitė pavardę. Jis manė, kad Šiklgruberis (Schicklgruber) skamba per daug prastai ir komiškai.
... Pats A. Hitleris ne kartą minėjo, kad paveldėjo motinos charakterį. Adolfo mama labai jį mylėjo: tam įtakos turėjo ir tai, kad per itin trumpą laiką mirė trys jos vaikai - Gustavas, Ida ir otas - gimę dar iki Adolfo. Kai kurie biografai ir istorikai rašo, kad A. Hitlerio santykiai su tėvu buvo nekokie. Tėvas jį kviesdavo ne vardu, o švilpimu, ir, neduok Dieve, laiku neatbėgdavo: už bausmę gaudavo mušti. 
... Jaunystėje būsimasis vokiečių tautos vadas fiziškai buvo išsivystęs gerai. Jei tikėsime jo pasakojimu, jis žiemą su entuziazmu slidinėjo Domberge Austrijos Šteiro kalnuose, o vasarą važinėjo dviračiu. Savo komerdinieriui Heincui Lingei pasakojo, kad būdamas jaunas buvo užsidegęs sportininkas: aktyviai sportavo, nors darė tai individualiai. Slidinėjo, irklavo valtį, plaukiodavo ir reguliariai treniravosi espanderiu. Vėliau A. Hitleris visiškai nesidomėjo sportu, nors po jo lova visada gulėjo espanderis. Jis nemėgo jodinėjimo ir arklių sporto. Fiureris griežtai ir ciniškai reaguodavo į savo karininkų traumas, gautas nukritus nuo arklio. Vėliau, jau suaugęs, vengė sportuoti ir draudė slidinėti savo didžiajai simpatijai Geli. Būdamas Vokietijos vyriausybės vadovu, uždraudė savo ministrams užsiiminėti pavojingomis sporto šakomis. Tačiau, nepaisant to, reichskancleriui labai patiko olimpinės žaidynės.
... 1942 metų rugpjūčio 12 dieną savo būstinėje Werwolf  A. Hitleris samprotavo, kad jaunystėje, esant 8-9 laipsniams šalčio, reikia vaikščioti su trumpom kelnaitėm-šortais. Nėra sveikesnio drabužio kaip trumpos kelnės, puskojinės ir pusbačiai, samprotavo fiureris, juk dalis mūsų jaunuomenės vaikšto su šortais ištisą žiemą. Šortus
A. Hitleris su malonumu nešiojo Miunchene iškart po Pirmojo pasaulinio karo.(...) Šio praktiško drabužio jis negalėjo pamiršti ir tapęs kancleriu, nors 1933 metais savo fotografui Heinrichui Hofmanui davė nurodymą sunaikinti visas nuotraukas, kuriose pavaizduotas su trumpomis odinėmis kelnaitėmis (šortais).
... Imdamas pavyzdį iš G. Federio, savo ilgus retus ūsus pakirpo iki įžymiojo "šepetuko". Ernstas Hafštėnglis, kuriam nepatiko A. Hitlerio ūsiukai, bandė jį įtikinti, kad jie jį bjaurina ir reikėtų juos užauginti pagal visos viršutinės lūpos ilgį, į ką fiureris atsakydavo, kad neverta rūpintis jo ūsais: "jeigu jie nemadingi šiandien, tai taps madingi vėliau, nes juos nešioju aš".
... Po motinos mirties jaunasis Adolfas metė mokyklą ir gavęs jam priklausančią palikimo dalį 1908-ųjų vasarį išvyko į Austrijos-Vengrijos monarchijos sostinę Vieną, kur tikėjosi tobulinti savo piešimo įgūdžius. Jam buvo 18 metų. (...) Dauguma A. Hitlerio paveikslų pirkėjų 1909-1913 metais buvo žydai, apie tai dailininkas žinojo. (...) Iš viso per savo trumpą gyvenimą savamokslis dailininkas A. Hitleris nutapė bei nupaišė 3400 paveikslų, akvarelių, eskizų bei piešinių. Tai daugiausia pastoralinės tematikos darbai, vaizduojantys kaimo namelius, bažnyčias ir malūnus ramių slėnių ir suartų laukų fone. Mėgo tapyti architektūrinės reikšmės pastatus, gėles, šunis. Jo piešiniuose vaizduojami aktai, portretai, taip pat gamtos vaizdai bei pastatai. Specialistai mano, kad deja, iki šių dienų išliko tik apie 720 būsimojo fiurerio paveikslų ir eskizų.
... Vokiečių istoriko ir rašytojo, nacionalsocializmo istorijos specialisto Joachimo Festo teigimu, jaunas (1909 metai) A. Hitleris "<...> buvo nedrąsus, bijodavo kreiptis į kiekvieną žmogų, buvusį, jo manymu, aukštesnio socialinio statuso nei jis; nebūtų rizikavęs kalbėti net kelių klausytojų akivaizdoje. <...> Reziumuojant galima teigti, kad ryškiausios ir būdingiausios šio dvidešimtmečio savybės - keistumas, bėgimas nuo tikrovės ir, tiesą sakant, apolitiškumas. Jis pats ilgainiui pasakys anuomet buvęs keistuolis <...>." 
... Antisemitinę pasaulėžiūrą būsimasis fiureris dalinai paveldėjo ir iš savo garbinamo kompozitoriaus fanatiško antisemito R. Vagnerio - besąlygiško genijaus, kaip ir besąlygiško piktadario: klasikinio ir absoliutaus, tik be valdžios ir be armijos. R. Vagnerio pasaulis buvo lemiamas nacionalsocializmui ir tapo jo eros simboliu. Šis kompozitorius taip pat buvo kraštutinis vokiečių nacionalistas, savo misija laikęs vokiečių muzikos gryninimą, valymą nuo svetimos muzikos įtakos, ypač žydiškos. Jis liko per žingsnelį nuo visų neigiamų savo operų personažų tapatinimo su žydais. Ir atvirkščiai, teigiami herojai - grynakraujai arijai.
Poilsis gamtoje: vairuotojas J. Šrekas, R. Hesas ir A. Hitleris
... Dar savo politinės karjeros pradžioje A. Hitleris suvokė, kokį įspūdį visuomenei daro greitas ir galingas automobilis. Juo važiuojantis, iš jo kalbą sakantis politikas vertinamas kitaip, nei kalbantis iš tribūnos. Jau 1920 metais, dar būdamas eiliniu partijos agitatoriumi, A. Hitleris pradėjo įkyriai prašyti partijos vadovybės finansuoti pirkimą ir skirti jam automobilį su asmeniniu vairuotoju, kad jis galėtų greičiau vykti iš susirinkimo į susirinkimą.
... Vertėtų paminėti, kad A. Hitleris per visą savo gyvenimą nesiskyrė su šunimis - iš viso jų turėjo net šešis. (...) įžymiausias A. Hitlerio šuo buvo Blondi. Šį vokiečių aviganį 1941 metais
jam padovanojo M. Bormanas. Nuo pat pirmo susitikimo A. Hitleris labai pamilo Blondi. Ji su savo ponu buvo sunkiausiomis gyvenimo minutėmis. A. Hitleris leisdavo kalei miegoti savo kambaryje, laisvą laiką skirdavo šuns mokymui. (...) Blondi buvo prie fiurerio iki pat jo gyvenimo pabaigos Berlyne. Bunkeryje po reichskanclerija Blondi nuo vilkšunio Haraso, priklausiusio architekto Paulio Trosto našlei, atsivedė penkis šuniukus. Vieną iš šuniukų A. Hitleris pasiliko ir pavadino jį Volfu. Kitų keturių šuniukų likimas nėra žinomas. Prieš nusižudydamas fiureris paliepė išbandyti nuodus ir sudavė jų savo mylimam šuniui ir jo šunyčiui. Blondi nugaišo po 30 sekundžių, o Volfo nuodai nepaveikė ir fiurerio šunų prižiūrėtojui esesininkui Fricui Tornovui teko jį nušauti.
... Nuo pat vaikystės A. Hitleris buvo eidetikas, t.y. turėjo fenomenalią fotografinę atmintį, kuri leido jam prisiminti viską, ką matė, girdėjo ir skaitė. Prisimindavo ne tik knygos tomą, bet netgi
puslapio, kuriame yra jam reikalinga informacija, numerį. Jis įsimindavo visą informaciją iš karto ir visam gyvenimui, jam nereikėdavo jos pakartoti. Dėka šios pavydėtinos savybės jis stebindavo aplinkinius savo žiniomis ir informatyvumu. (...) Be geros atminties, dar vienas nepaneigiamas A. Hitlerio talentas - oratorinis gebėjimas veikti žmones. Visas savo kalbas jis beveik nepastebimai kitiems pritaikydavo konkrečiai auditorijai. Jų turinys galėjo būti (o dažniausiai taip ir būdavo) visados vienodas, tačiau jis mėgdavo keisti žargoną, priklausomai nuo vietovės ar auditorijos sudėties. Visose savo viešose kalbose A. Hitleris piktnaudžiaudavo užsienietiškais žodeliais, tačiau visada juos vartodavo taisyklingai. Šie žodeliai jam atrodydavo skambūs ir ypač įspūdingi, be to, sugebėdavo sukelti salėje esančių specialistų simpatijas.

Įdomu, ar ne? Daugiau istorinių faktų ir gandų Petro Stankero knygoje "Pralaimėta Adolfo Hitlerio kova"


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą