2013 m. liepos 8 d., pirmadienis

Ką tu skaitysi šią vasarą? Istoriniai romanai


Į XVII amžių nukelia M. Ortso romanas „Katalina“, kuriame pasakojama neįtikėtina moters, sugebėjusios gauti popiežiaus leidimą būti vyru, istorija. O viskas prasidėjo Katalinos broliui iškeliavus į platųjį pasaulį, ir jai suvokus, kad būdama moterimi ji gyvenime patirs labai nedaug. Katalina de Erauso pakeitė savo tapatybę ir gyvenimą, tapdama Ispanijos-Meksikos kareiviu...
Pasiilgusiems magiškojo realizmo ši knyga turėtų labai patikti.





E. Rylskio psichologinį romaną „Sąlyga“ norisi vadinti vyrišku. Du Napoleono kariuomenės skirtingo rango karininkai keliauja į Lietuvą. Pradžioje jie turi žirgus, visą amuniciją, labai svarbūs ir reikšmingi jų rangai. Ilgoje kelionėje po truputį jie praranda viską – žirgus, ginklus, aprangą. Lieka du žmonės, kurie žūtbūt turi pasiekti tikslą. Autorius subtiliai ir jautriai atskleidžia skaudų dviejų vyrų virsmą, kaip vyriškas ambicijas keičia troškimas išgyventi bet kokia kaina.
Tai gilus antimilitaristinis romanas.




Tikrais faktais paremtame M. R. Cutrufelli romane „Moteris, gyvenusi svajone“ atkuriami paskutiniai Olimpijos de Guž gyvenimo mėnesiai. Šimtu metų per anksti gimusi Olimpija bandė kelti moterų problemas į politinį lygmenį, bet buvo giljotinuota, nes nesutiko išsižadėti savo įsitikinimų.






XIX amžius buvo nelengvas Airijai. Šiuolaikinis airių rašytojas J. Oconoras knygoje „Jūros žvaigždė“ lydi margą airių būrį, laivu bėgantį į Niujorką. Per dvidešimt šešių dienų kelionę vieni atsisveikins su gyvenimu, kiti pradės jį iš naujo. Intriguojantis romano siužetas, nepamirštami personažai, realistiški dialogai tikrai neleis padėti knygą į šalį.




Tie airiai iš J. Oconoro romano, kuriems pavyko pasiekti Ameriką, patenka į pilietinio karo sūkurį. Antrojoje trilogijos dalyje „Atpirkimo krioklys“ laivu „Jūros žvaigždė“ atplaukusių keleivių duktė ieško savo brolio. Autorius išradingai kuria intriguojantį siužetą, daugiasluoksnę reikšmių ir prasmių struktūrą ir galiausiai viskas susiklosto kitaip, nei tikėtasi.





Šiaurės ašigalio tyrinėtojo Džono Franklino gyvenimo kelias atskleistas S. Nadolnio romane „Atrastas lėtumas“. Nuo vaikystės neįtikėtinai lėto Džono istorija įrodo, kad nieko nėra neįmanomo, jei trokšti ir sieki.






Komentarų nėra:

Rašyti komentarą