2013 m. gegužės 14 d., antradienis

Psichika.eu: „Moteris ir vyrai“

Svetainėje psichika.eu publikuota knygos „Moteris ir vyrai“ recenzija. Originalų tekstą rasite čia.


*******************************************************************
„Išsilavinę, inteligentiški, o rausiatės lyg akli kurmiai. Kad dar sau, o jūs rausiatės patys po savimi. Jei tik kuris kyšteli iš kauburėlio, iškart meno kūrinys: daržinė, cukrainė, ištuoka, meilužis … Jūs kaltinate vienas kitą ir nedarote nieko, kad susigaudytumėte tose savo galvose. Susivoktumėt, kas ko nori ir ką tempia paskui save. Kiekvienas privalo išmokėti savo skolą už tai, kad egzistuoja. Aš išmoku, kaip moku, mažiausiai kenkdamas padedu kitiems.“
(Pavelas, psichiatras – aseksualus, viengungis)

Manuela Gretkovska – žinoma prozininkė, eseistė, scenaristė. Studijavo filosofiją ir antropologiją, dirbo žurnalo redaktore, Moterų partijos įkūrėja.
„Moteris ir vyrai“ – šiuolaikinis psichologinis romanas, intriguojanti intelektuali proza.
Romano veiksmas vyksta Lenkijoje. Pagrindinė veikėja Klara visada norėjo būti gydytoja, tačiau chirurgės pašaukimas pamažu virto paprasčiausiais prašymais pavaduoti kolegas skubiais atvejais. Negalėjimas išgelbėti savo motinos, apsaugoti jos nuo mirtino smegenų vėžio, kelia kankinantį klausimą: „Kam jai būti gydytoja?“ Darbas greitojoje pagalboje irgi ją vargina. Sunkūs ligoniai, po nelaimingų atsitikimų, atvažiuoja per vėlai.
Po motinos laidotuvių vienišumo jausmas vis stiprėja. Kai Klara buvo penkerių metų, tėvas paliko šeimą. Nuo to laiko matė jį gal du, tris kartus. Geriausia draugė Joana, sukūrusi šeimą ir pagimdžiusi vaiką, jai neturi laiko. Neturėjimas į ką atsiremti tik sustiprina moterį. Ji ryžtasi pasinaudoti profesoriaus Kaveckio darbo pasiūlymu akupunktūros centre ir keliauti į Kiniją. Ten mokytis iš naujo skaityti žmogaus kūną brailio raštu, pažinti taškus, kur reikia „smeigti“… Klara nutaria iki išvykimo parduoti butą. Nekilnojamojo turto agentūroje sutinka Jaceką Veberį. Ji buvo jo idealas. Veraitė. Užuot sakęs „meilė“, kreipėsi į ją „Veraitė“, trumpindamas žodį voveraitė.
„- Mudviejų gražus portretas, – apkabino ją, kad abu tilptų į siaurą veidrodį, įrėminantį juos iki krūtinių. – Pakabinsime tokį savo svetainėje, tik mes žinosime, kad žemai esame nuogi…“
Kaip toliau klostosi įvykiai? Klara ligonius priiminėja kasdien. Akupunktūros adata – biznio magnetinė adata. Kinijoje vizito kaina keli centai, Vakaruose – keliasdešimt dolerių. Gerbūvis garantuotas. Materialinis pagrindas užtikrintas. Tačiau… Ko dar trūksta stipriai šeimai? Klara neturi motinystės instinkto. Vaikas – visiška nežinomybė. Ji nori ramybės, galimybės kontroliuoti tai, kas įmanoma. Jaceką apima slogus nuobodulys. Depresija. Prozakas – vaistai plyšiui smegenyse. Nemokėjo paaiškinti Klarai, ką jaučia, išeidamas pas žmones. Supakuotas į kosmonauto skafandrą priiminėjo nedraugiškus šio pasaulio gyventojų siunčiamus signalus. Judėjo spaudžiamas prie žemės gravitacijos, kurios įveikimas lėtino mintis ir žodžius.
Taigi kiekviena pasekmė turi savo priežastį, o kiekviena priežastis – savo pasekmę.

„Anglų mokslininkai paskelbė … apie žmogaus smegenų disproporcijas išvadas: palyginus su moterimis vyrų menkiau išsivysčiusios kaktos sritis, atsakinga už visuomeninius santykius ir planavimą. Vyrų smegenys funkcionuoja panašiai kaip artistiniai smegenys: sumaniai vienoje srityje arba susikaupusios ties viena problema kitose sferose rodo nepakankamą išsivystymą. Jam artimesni yra psichopatai ir autistai negu normalūs žmonės.“
(Pavelas, psichiatras – pagrindinės veikėjos Klaros geriausias studijų bičiulis, visuomet „šalia“ jos)

O visagalė Joana, Klaros draugė, – tobulai iščiustytuose namuose, pasiaukojusi vyrui ir rūpinimuisi vaikais, ar ji laiminga? Graži ir energinga moteris, visada pati geriausia. Kaip klostosi jos likimas?
M. Gretkowskos knyga „Moteris ir vyrai“ (Vilnius. 2009. Mintis) – puikus savaitgalio popiečio romanas, analizuojantis vyrų ir moterų santykius, kaitinantis emocijas, atskleidžiantis dabartinę moralę, visuomenės vertybes.
********************************************************************

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą