2013 m. birželio 25 d., antradienis

Ką tu skaitysi šią vasarą? Lietuvių autorės romanas „Katė, kurios reikėjo“

Ieškantiems, kuo papildyti vasaros skaitinių sąrašą, pristatome leidyklos „Jovaro tiltai“ naujieną – Sandros Bernotaitės romaną „Katė, kurios reikėjo“.


Po motinos – valdingos, gniuždančios asmenybės – mirties pagrindinė veikėja, bibliotekininkė Virga neiškart sugeba suimti save į rankas, tapti atsakinga už savo gyvenimą. Šiame romane perteikiamas nelengvas jaunos moters vidinis virsmas.


Pasak autorės S. Bernotaitės, nelengva pasakoti balsu moters, niekuo ypatingai neišsiskiriančios, negražios, tylios. Kaip įdomiai rašyti apie tokią veikėją, kurios gatvėje niekas nepastebi, kuri mokyklos ar darbovietės fotografijose slepiasi už kitų nugarų ir atmintyje išblunka pirmoji, nes ir jos vardo niekas nepamena? „Deja, panašių – „paprastų“ – moterų aš gyvenime sutinku daugiau nei stiprių, herojiškų išgyventojų“, – pripažįsta autorė.

Virgą kamuoja nepilnavertiškumo sindromas, susipynęs su „pilkos pelytės“ kompleksu ir priklausomybe nuo kitų. „Šiandien, kaip niekad, jaučiu, kad Vilnius man nepriklauso taip pat, kaip nepriklausė ir mano mamai. Jis nepriklauso mergaitėms iš kaimo, netgi mergaitėms iš miegamųjų rajonų. Vilnius priklauso senamiesčio kirkėms, bohemos tigrėms, marketingo deivėms <...> Juk tos akys žino, kur ir už kiek pirkai savo sijoną. Juk tos akys įspėja, kad šitie bateliai – seni, dešimt kartų nudremžtais ir perkaltais kulniukais.“

Greta rutininio darbo, knygų rūšiavimo bibliotekos lentynose, buvimo auka santykiuose su vyrais ir ne tik, pagrindinės veikėjos gyvenime atsiranda draugė – iš kiemo atklydusi katė. „Mano katė mėgsta žiūrėti į veidrodį, į medaus skaidrumo akis. Pati sau graži. Pati sau patinkanti. Pati sau labai reikalinga. Jai pakanka pačiai savęs ir manęs – tarsi  būčiau irgi katė, jos atspindys. Po truputį mes tampam geriausios draugės, sąmokslininkės, einam visur kartu, domimės, kalbamės, murklinėjam ar užkandžiaujam.“

Romano siužetas rutuliojasi antrojo nepriklausomos Lietuvos dešimtmečio pradžioje, kai dar ryški dviejų santvarkų sandūra, iš jos išplaukiantys kontrastai ir absurdas.


***
Sandra Bernotaitė gimė 1975 m. Šiauliuose, aukštąjį išsilavinimą įgijo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. Jos pirmoji knyga, novelių rinkinys „Gaisras“, pasirodė 2010 m. ir buvo apdovanota Augustino Griciaus premija už geriausią metų debiutą. „Katė, kurios reikėjo“ – pirmasis autorės romanas. S. Bernotaitė taip pat yra tinklaraščio Grafomanija autorė.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą