2013 m. liepos 30 d., antradienis

Ką tu skaitysi šią vasarą? Romanai apie šeimą ir santykius

Dar viena romanų grupė – apie gyvenimą – moterų, vyrų, šeimų ir, žinoma, apie meilę. Kaip be jos.


S. Mulot romanas „Fabrikantai“ dar kartą patvirtina, kad be moterų pasaulis sugriūtų.

Liza priversta nutraukti studijas, kad išgelbėtų šeimą nuo bankroto. Paaiškėja, kad ir kitos didingų Kanų giminės moterys traukė šeimą iš duobės, tik niekas tų pastangų nevertino.




A. Carter „Stebuklinga žaislų krautuvėlė“ – psichologinis romanas, tarsi modernus mergaitės virsmo moterimi mitas. Žuvus tėvams vaikams tenka gyventi pas dėdę, kuris gamina žaislus ir nekenčia vaikų. Penkiolikmetei Melani gyvenimo pokyčiai dar skaudesni, nes ji prisiima dalį kaltės – juk ji katastrofos išvakarėse sugadino mamos vestuvinę suknelę...



Smagus A. Snellman atostogų romanas „Mama ir kalė“ tikrai neužkraus kitų žmonių vargų ant jūsų pečių. Banali istorija apie tai, kaip moteriškę dėl jaunesnės paliko vyras, baigiasi visai netradiciškai. Paliktoji moteriškė įspūdingai nušluosto nosį savo buvusiam vyrui – mokslininkui biochemikui, bandančiam išrasti „Viagros“ analogą moterims. Ji kartu su savo šuneliu (štai iš kur pavadinime kalė) sėkmingai nusifilmuoja reklamoje ir apsuka galvą jaunam gražuoliui.


Kaip skirtingai matome pasaulį, patvirtina E. St Aubyno romanas „Motinos pienas“. Vaiko, moters ir vyro pasakojimas skirtingai parodo šeimą, tuos pačius įvykius ir žmonių santykius. Šio autoriaus proza vadinama elegantiška, kandžia, nuostabia ir net rūgštoka, bet paragaukite patys.




Dar vienas romanas apie šeimą ir moters vietą joje – M. Gretkovskos „Moteris ir vyrai“. Autorė nesistengia pagražinti šeimyninio gyvenimo realybės. Pasakojimas apie dvi keturiasdešimtmečių poras, išgyvenančias santuokos krizę, atskleidžia dabartinę moralę, socialinius ir kultūrinius veiksnius, lemiančius herojų elgesį.




M. Sobolio romane „Moiros“ – trys meilės istorijos, netikėtai persipinantys trijų moterų likimai. Moiros, kaip ir dera graikų likimo deivėms, nepalengvina uždavinio tam, kas nori išnarplioti jų sujauktus likimus.





E. Enrait romane „Šeimos sambūris“ konstatuoja – visos didelės šeimos vienodos: visada būna girtuoklis, visada būna toks, kuriam neįtikėtinai sekasi, būna paslaptinga sesuo... Šeimai susirinkus laidoti brolio, sesuo leidžiasi į prisiminimus, bandydama suvokti, kodėl būtent taip susiklostė jo gyvenimas.





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą