2013 m. gruodžio 18 d., trečiadienis

Apie tradicijas, burtus ir prietarus prieš pat Kalėdas



„  -Po lova deda indą su žiedu. Jei sapne žiedą užmaus vaikinas, bus vestuvės.

         -Kūčių vakarą merginos gula išpintomis kasomis. Kas sapne supins, už to ištekės.

          -Jei per Kalėdas miškas esti šarmotas, bet nėra didelio šalčio, tai vasara bus lytinga ir su                    didelėmis perkūnijomis 



     Knyga, būtina kiekvieno lietuvio lentynoje, o prieš šventes – rankose, tai veiklas „Lietuvių kalendorinės šventės. Iš Jono Balio palikimo“.

     Jonas Balys buvo naujos lietuvių folkloristikos ir etnologijos eros pradininkas Nepriklausomoje Lietuvoje, etnologas profesionalas. Didžiąją dalį medžiagos apie kalendorines šventes Jonas Balys kopijavo iš Lietuvių tautosakos archyvo, bijodamas, kad pastarasis gali būti sunaikintas sovietinės valdžios, taip pat tautosakos žinias rinko ir pats važinėdamas po kraštą.


     Knyga „Lietuvių kalendorinės šventės. Iš Jono Balio palikimo“ neatskiria tautosakos ir liaudies papročių, o juos sujungia ir pateikia būtiniausius paaiškinimus. Šį leidinį galima vadinti savotiška mūsų papročių, burtų ir apeigų enciklopedija, ypač aktualia šiandien, kai nemaža dalis lietuvių gyvena užsienyje, o Lietuvos jaunimas nesunkiai pasiduoda vakarietiškoms šventėms ir papročiams.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą