2013 m. spalio 30 d., trečiadienis

Animacinė matematika. Kaip gimsta animaciniai filmai?

Režisierės Jūratės Leikaitės animacinis filmas „Taip Laima lėmė“ apdovanojimuose „Sidabrinės gervės 2011“ nugalėjo metų geriausio animacinio filmo ir geriausio kompozitoriaus darbo (kompozitorius Kipras Mašanauskas) kategorijose. Šį rudenį J. Leikaitė pristatė knygą „Taip Laima lėmė. Animacinio filmo gimimas“, kurioje pasakoja apie šios juostos kūrimo kelią. Verčiant knygos puslapius, galima stebėti filmo „Taip Laima lėmė“ kūrimo procesą - susipažinti su kadruotės fragmentais, tapybos darbais, tapusius filmo dekoracijomis, pamatyti animacinių scenų pavyzdžius. Režisierė pristato animacijos virtuvės specifiką, atskleisdama faktus, procesus, kurie vyksta už kadro ir žiūrovams lieka nematomi.
  • Vienai sekundei paprastai nupiešiame apie 12 piešinių;
  • Vienos minutės trukmės filmui nupiešiame apie 720 piešinių (12 x 60 s);
  • Jeigu scena trunka penkias minutes, tai turėsime nupiešti 3600 piešinių (720 x 5 min);
  • Jeigu scenoje veikia du personažai, tai reikės 7200 piešinių (3600 x 2);
  • Jei daugiau veikėjų, tai šį skaičių reiktų dauginti iš veikėjų skaičiaus.
  • Atskiruose lapuose piešiame visus filmo kadre šalia veikėjų esančius ir kintančius objektus: pavyzdžiui, paimamas puodelis, atidaromos durys, pritraukiama kėdė ir pan.
  • Kurdami filmą „Taip Laima lėmė“ sunaudojome daugiau kaip 500 kilogramų popieriaus.

2013 m. spalio 3 d., ketvirtadienis

Kiek kainuoja kelionės po buvusias TSRS šalis?

Vidmanto Šmigelsko kelionių dienoraštyje „Kryptis – Rytai“  – keturių lietuvių kelionės po kadaise buvusią bendrą šalį: 2009 m. – po Baikalo apylinkes, 2010 m. – po Ukrainą, Moldovą ir Padniestrę bei 2011 m. po Gruziją. Knygą galite pavartyti čia.


Šioje knygoje sudėti pasakojimai apie tris keturių keturiasdešimtmečių keliones. Mūsų grupė: verslininkai, pagal išsilavinimą inžinieriai, anykštėnas Aidas ir vilnietis Rimgaudas; pagal diplomą istorijos mokytojas, o gyvenime ūkininkas ir verslininkas iš Anykščių rajono Ričardas ir aš, geografijos mokytojas, dirbantis „Anykštos“ žurnalistu. Rimgaudas yra dar ir profesionalas fotografas, fotomenininkas, pozityvo ieškantis ir randantis, regis, ir ten, kur gėriu net nekvepia... Jis šios knygos iliustracijų autorius.